Tupeu de stat

Ne plangem in ultima perioada de preturile mari de pe litoral sau de la munte. Spunem ca de fapt de vina sunt patronii de magazine. Este sau nu este real? Cum de avem preturi mai mari decat in Spania sau Italia desi serviciile sunt mult sub tarile mentionate?

Parerea mea este ca acest lucru se datoreaza faptului ca in Romania piata nu este una libera fiind reglementata in mod abuziv de catre stat. Cum asa va intrebati? Cel mai important aspect este faptul ca statul ofera tichete de vacanta doar anumitor oameni si doar pentru concedii in Romania.

Am inteles ca de fapt statul nu are nici o vina ca privatul nu ofera aceste tichete si ca de fapt este chiar vina lui. Ce nu intelege statul este ca de fapt tichetele respective sunt oferite din banii privatului intrucat in Romania statul nu produce bani ci doar taxe iar taxele sunt luate de la privat. Nu exista taxe care sunt luate de la bugetar. Aici iar o sa am oameni care o sa imi umple frigiderul dar pana acolo o sa le explic cum sta treaba. De ce spun ca bugetarul nu plateste taxe? Sa o luam pas cu pas si sa urmam calea banilor intr-o economie.

 • privatul desfasoara activitate economica care aduce venituri
 • ventiurile genereaza impozite
 • impozitele ajung la stat
 • statul le imparte in diverse locuri inclusiv la salarii
 • salariile sunt astfel platite din banii pe care statul ii culege (nu ii produce)
 • salariile genereaza impozite astfel:
  • in cazul privatului banii deja impozitati de stat si care raman in posesia patronului ajung la salariat iar acesti bani sunt impozitati
  • in cazul bugetarului statul ia o parte din banii primiti ca salariu de catre acesta (bani proveniti din impozitele culese de stat deci nu bani produsi de stat) si ii muta in alt buzunar. Esenta este aceiasi: nu exista impozit platit de bugetar. La fel de bine statul putea sa ii dea direct banii care i se cuveneau si sa nu ii mai ia vreun impozit intrucat oricum nu face altceva decat sa ii mute dintr-un buzunar in altul
 • din impozitele culese de stat se acorda tichete de vacanta catre aceasi bugetari nu catre toti oamenii care muncesc desi tichetele de vacanta sunt rezultatul unor bani platiti din impozitele privatilor

Acum statul o sa ne spuna ca si privatul poate oferi tichete de vacanta insa spre deosebire de stat acesta trebuie sa le plateasca din buzunar. Aici intervine inechitatea sociala si prima interventie a statului in economie si drept urmare in piata libera.

Tot statul decide si cum sunt si trebuie utilizate aceste tichete de vacanta si anume cu dedicatie. Nu au dreptul toate societatile comerciale sa beneficieze de acest lucru ci doar cazarile din Romania. Astfel cei din Horeca stiu foarte bine ca romanul trebuie sa consume cumva aceste tichete de vacanta si creste pretul in mod artificial.

In acest fel romanul care lucreaza la privat trebuie sa plece in concediu afara iar bugetarul il va arata cu degetul spunand ca nu este patriot precum el dar uita sa spuna ca el sta in Romania doar pentru ca a primit o pomana de la stat pe banii privatului. Eu sunt de parere ca statul trebuie sa ofere un card fiecarei persoane care munceste. Pe acel card sa fie livrata o suma X pentru FIECARE om care a muncit minim 9 luni in anul precedent. Acea suma sa fie utilizata pentru plata ORICARUI concediu de catre posesorul cardului. Dar cine sa ma auda? Lucrez la privat si nu contez.

Uite de asta statul face mai mult rau decat bine!

PS: Nu am nimic cu anumite categorii de bugetari. Nu o sa ma leg de pompieri, de politisti, de militari, de medici, de profesori sau alte categorii care fac ceva pentru societatea asta. Nu produc bani insa produc servicii utile. Pe ei in respect si de ei imi pasa. Ma deranjeaza faptul ca exista categorii de mana intai si categorii considerate de mana a doua in tara asta. Privatul este considerat evident de mana a doua fiind muls cat de mult se poate iar inapoi i se da cu pipeta. Am o problema ca bugetari care trebuie sa gaseasca pe cei care fura, care produc evaziune fiscala, care comit n-spe infractiuni sunt liberi doar pentru ca ei, bugetarii in cauza, NU FAC NIMIC. Am o problema cu bugetarii care plimba o hartie prin 10 birouri fara sa rezulte nimic iar atunci cand ceva se intampla ajung sa se planga de viata lor grea de la stat.

Sursa foto: Oferte Sunny Beach Bulgaria (oltextur.ro)

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal