Transportul public gratuit castiga teren in Europa nu si in Romania

Acest articol este dedicat Primarului „Nu se poate” sau „Nu avem bani”. In multe tari din Europa transportul public este deja gratuit sau urmeaza sa devina gratuit. La un moment dat inclusiv in Bucuresti se discuta despre acest lucru pentru a rentabiliza STB-ul. Este o analiza mai veche pe care o ignorati.

Care ar fi argumentele pentru un transport public gratuit? Primul motiv este legat de faptul ca transportul public este mult mai putin poluant decat cel realizat in sistem fiecare cu masina lui. Reducerea poluarii si dezvoltarea transportului in comun a fost unul dintre punctele cu care primarul actual a castigat alegerile. Pana acum nu s-a intamplat nimic in bine ba chiar este si mai rau decat inainte.

In cazul Bucurestiului gratuitatea transportului in comun s-ar traduce si prin reducerea pierderilor. Stiu ca pare paradoxal insa este destul de logic. Nu s-ar mai plati salarii pentru vanzatorii de bilete sau controlori si de asemenea nu s-ar mai plati bani inutili pentru cartelele respective. Daca d-l Primar „Nu se poate” vrea exemple acestea pot fi: Malta, Luxemburg, Hasselt (Belgia), Tallin (Estonia), Dunkirk (Franta) sau anumite insule din Danemarca. Oricum hai sa fim sinceri: transportul in comun este gratuit pentru mai mult de jumatate din populatia bucurestiului.

Atata timp cat 2 statii cu STB-ul (chiar daca iti cumperi abonament) costa mult mai mult decat mersul cu masina nu o sa vedem pe cineva sa isi lase masina acasa pentru a nu polua.

Sursa poza

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal