Sportul profesionist si … bugetar

Sportul profesionist si … bugetar

De cand nu mai avem performanta in anumite sporturi unde candva excelam am inceput sa ne plangem de orice. Statul este de vina pentru ca nu mai avem fotbal, handbal sau gimnastica. Cu ce este de vina statul nu imi pot explica.

Toti cei care plang invoca faptul ca statul trebuie sa sau este obligat sa … Ce? Statul este de vina ca nu mai avem fotbal pentru ca statul nu ofera facilitati. Ce bine era inainte cand statul facea si dregea. Asa sa fie oare? Ce le oferea inainte sportivilor de atunci? Mergeti si intrebati pe cei de atunci. Le ofereau un salariu putin peste mediu pe economie insa doar celor cu adevarat performanti. Dovada clara ca in aceste vremuri marii sportivi de atunci traiesc de cele mai multe ori in saracie lucie.

Inainte de ’89 cand existau performante sportul era singurul mod prin care un muritor de rand putea sa vada o capitala straina sau sa isi poata cumpara un casetofon mergand intr-o deplasare. Sportivii valorosi erau inchisi in tara precum intr-o inchisoare. Sportivii nu aveau dreptul sa plece la un alt club din afara unde sa castige mai bine. Pana si in tara nu puteai sa joci unde vroiai decat daca partidul unic iti dadea voie. Daca in vremurile respective aveau dreptul sa faca ce vroiau cu siguranta nu mai aveam o Steaua destinatoare a CCE.

Tot inainte de ’89 oamenii faceau sport in conditii mult mai grele decat acum si  nu se mai plangeau. Romania nu stia ce este un stadion modern si nici nu avea habar ce inseamna o nocturna insa sportivii erau valorosi pentru ca se antrenau dupa ce plecau din fabrica. Acum sunt prea gomosi macar sa se antreneze. Au timp sa mearga in cluburi si sa bea cu noptile. Nu statul i-a facut valorosi ci dorinta lor de a iesi din multime de a avea o viata altfel decat restul. Acum omul de rand viseaza sa mearga la cules capsuni nu sa faca sport. De ce? Cu siguranta nu este vina statului. Daca era acelasi stat precum inainte de ’89 cu siguranta nici macar visul mersului la capsuni nu il mai aveai.

Ne plangem ca nu avem bani sa trimitem copii la un sport, ca este scump sa o faci, ca inainte statul se implica. Cum? Nici inainte statul nu iti dadea echipament iar antrenamentul il plateai si atunci. Oamenii se plang ca in trecut aveau mai multi bani si isi permiteau insa uita ca aveau bani pentru ca nu aveai ce sa cumperi cu ei. Uitam faptul ca nu aveai posibilitatea sa cumperi din magazine, de la raft, carne, cascaval, branza, ulei. Singurul lucru pe care il gaseai la liber (adica sa cumperi cat vrei, cand vrei si fara cartela) era painea si aia doar in anumite orase. Erau orase in care nici pe aia nu puteai sa o cumperi. Oamenii stateau cu orele ela coada sa obtina un pachet de pui (vreo 3-4 intr-o punga de 1kg). Nu vreau sa iau in discutie aceia care spun ca au dus-o bine pentru ca se “descurcau”. Si acum cei care se “descurca” o duc bine. Despre ei vreti sa vorbim? Nu cred ca Romania trebuie sa fie reprezentata de oameni care se „descurca”.

Revenind la sport: dupa ’89 au aparut sali de sport ultramoderne, stadioane cum vedeam doar la televizor. Sportul trebuia in mod normal sa devina si mai performant insa evident ca acum statul este de vina pentru ca nu finainteaza echipe profesioniste de fotbal. Tot aud aceasta solicitare si ma ingrozesc. Oameni buni, unde in lumea asta, intr-o tara cu sport dezvoltat aveti cluburi profesioniste de stat? Vreau sa imi aratati si un singur club, dintr-o tara civilizata si tot este ceva. Pana si in China cluburile din prima liga sunt finantate de firme private nu de stat.

Sportul in Romania a ajuns atat de jos din cauza parintilor care nu isi trimit copii la sport si care cred ca mai bine este sa stea in fata tabletei sau a televizorului. Nu avem performanta nu pentru ca ne-am suparat pe nu stiu care antronor care batea fetele in cantonament ci pentru ca nu mai avem fete care sa faca gimnastica. Pentru ca mai mult de jumatate din copii de astazi sunt obezi. De ce? Nu din cauza statului copilul mananca prost sau nu face sport ci pentru ca cei care trebuie sa aiba grija de ei nu o fac. Nu avem sport de performanta pentru ca parintele isi duce copilul la sport doar pentru a fi selectat in nu stiu ce echipa si nu pentru a face sport.

Romania a ramas mult in urma pentru ca nu vrem sa evoluam nu din cauza statului care nu finanteaza. Cand un antrenor este criticat pentru ca este violent, ca injura, ca loveste se gasesc imediat indivizi (nu oameni) care spun ca asa se face performanta, ca si el si-a luat-o dupa ceafa cand era copil si nu a mai murit. Asta promovam si cu asta suntem de acord. De aia nu o sa ajungem nicaieri si nu o sa evoluam.

In concluzie dupa cum se intampla in toata lumea asta, statul nu trebuie sa finanteze sportul profesionist si nici echipele profesioniste din nici un sport. Statul trebuie sa ofere bonusuri de performanta si sa construiasca infrastructura. De asemenea statul trebuie sa construiasca spitale, scoli, teatre, gradinte, etc. Daca statul vrea sa finanteze sportul atunci sa finanteze sportul de masa adica cel amator. Sa incurajeze miscarea si activitatile fizice pentru toti copii si chiar pentru adulti. Astfel statul investeste in sanatate. Sa investesti in jucatori care primesc salarii exagerate pentru Romania sau in echipe care ofera salarii nejustificat de mari este o greseala. De ce nejustificat de mari? Pentru ca pentru performante zero nu ai cum sa oferi astfel de salarii. Hai sa ne gandim la alte domenii de activitate si o sa intelegem de ce spun nemeritate sau nejustificate

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal