Prezentatoarele afgane promit că vor lupta pentru drepturile lor

Femeile prezentatoare de televiziune de pe principalele canale de știri din Afganistan au promis duminică să își susțină drepturile după ce au fost forțate de autoritățile talibane să-și acopere fețele atunci când sunt în direct. De la preluarea puterii anul trecut, talibanii au impus o serie de restricții societății civile, în special femeilor și fetelor, pentru a se conforma cu comportamentul auster al grupării islamiste conservatoare.

Luna aceasta, liderul suprem al Afganistanului, Hibatullah Akhundzada, a emis un decret prin care femeile sunt obligate să se acopere complet în public, inclusiv fețele, în mod ideal cu burqa tradițională.

După ce au sfidat ordinul cu o zi mai devreme, prezentatoarele au purtat duminică hijab-uri și voaluri care le lăsau doar ochii la vedere pe canalele de top, inclusiv TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV și 1TV.

„Astăzi ne-au impus o mască, dar ne vom continua lupta folosind vocea”, a afirmat Sonia Niazi, prezentatoare TOLOnews, după prezentarea unui buletin.

„Nu voi plânge niciodată din cauza acestui ordin, dar voi fi vocea altor fete afgane”. Decretul a fost o încercare de a le împinge pe femeile jurnaliste să renunțe la locurile de muncă, a spus Niazi. „Este ca și cum ți-ai dezbrăca identitatea”, a adăugat ea.

„În ciuda acestui fapt, vrem să ridicăm vocea… Vom veni la muncă până când Emiratul Islamic ne va îndepărta din spațiul public sau ne va obliga să stăm acasă”.

Sursa articolului MSN

Drepturi de autor foto: Wakil Kohsar, AFP

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal