Din abisul inteligentei

A venit finalul de an scolar. Dupa un an greu pentru toti oboseala isi spune cuvantul. Probabil ca tot din cauza acesteia o domna profesoara arunca in spatiul public o petitie. Absurditatea acestei petitii nu poate fi pusa decat pe seama obloselii.

Incepem cu amenstecarea voita sau nu a unor termeni pe care doamna profesoara nu ii intelege. Ma refer aici la GDPR. Ea pune problema solicitarii acordului parintelui sau tutorelui legal pentru prelucrarea datelor cu caracter personal al copilului. Foarte frumos si laudabil insa ceea ce nu intelege doamna in cauza este ca nu se poate infaptui actul didactic fara consimtamantul parintelui. O data foarte importanta este nota. Aceasta TREBUIE prelucrata pentru ca elevul sa fie evaluat. Un refuz de prelucrare duce la repetarea anului scolar. Sau ce doreste doamna profesoara? Sa nu mai dam note copiilor? Sau sa le dam doar „admis” sau „respins”. Chiar la acest nivel tot prelucrare este. Prelucrare inseamna inclusiv inscrierea copilului in anul scolar pentru ca datele lui personale trebuie inregistrate undeva.

Exista date cu caracter personal care daca nu sunt prelucrate inseamna ca nu poti beneficia de serviciul respectiv. La fel este si cazul sistemului sanitar. Ce alta problema mai exista? Doamna invoca faptul ca prin premierea copiilor cu rezultate bune se creaza o umilire a celor care nu au rezultate bune. Pe bune? Acolo am ajuns? Sa consideram ca a premia pe cineva cu rezultate bune este gresit? Sau problema este ca sunt premiati public? Care este problema ca sunt premiati public? Eu propun ca cei care au rezultate bune sa fie ascunsi pe undeva si sa fie chiar ei marginalizati.

Din petitia acesteia inteleg faptul ca ea doreste de fapt o uniformizare a tuturor. Adica bun sau rau, inteligent sau mai putin inteligent sa fie toti egali. Eventual sa ajunga in clasa a XII-a fara sa stie nimic si sa li se spuna ca de fapt ei sunt la fel de buni ca aia care stiu ceva.

Mai bine ne-ar spune doamna profesoara cum poate un elev sa pice examenul de Bacalaureat daca a ajuns sa il dea? Pun intrebarea asta pentru ca mi se pare ciudat, ba chiar foarte ciudat, ca un elev cu note de trecere in timpul anului scolar sa nu poate avea nota de trecere la toate materiile de Bacalaureat si sa nu poate avea o medie care sa depaseasca notaa 6. Cum poate un elev de nota 8 la limba si literatura romana sa nu ia nota de trecere la examen daca el este de nota 8 in timpul anului? Cred ca mai degraba asta vrea sa ascunda doamna profesoara. Cred ca doamna profesoara vrea sa ascunda subiectivismul notelor acordate.

Doamna profesoara, in locul acestei petitii mai bine gaseati o modalitate de a trezi interesul elevilor pentru materia predata si sa gasiti de asemenea o modalitate prin care acestia sa o asimileze. Ce spuneti?

In concluzie parerea mea este urmatoarea: nu este rau sa premiezi pe cineva pentru ca este cel mai bun si pentru ca a aratat ca poate mai mult. De asemenea daca doamna profesoara doreste se pot impersona numele elevilor similar cum sunt impersonate numele studentilor la admitere. Astfel nu ar mai fi vorba de date cu caracter personal insa din experienta pe care am avut-o cu colegii mei de facultate, notele tot o sa le aflam intrucat discutam intre noi iar copii cu atat mai mult. Cel cu nota 10 o se laude in gura mare iar frustrarea de care vorbeste persoana in cauza tot o sa apara la cel care nu a luat nici macar nota 5. Daca domna in cauza doreste sa nu mai existe note atunci trebuie sa existe macar admis sau respins. Si in acest caz o sa existe frustrare in cazul celui care afla ca este printre cei 3-4 care nu sunt admisi. Daca dorim sa nu mai facem nici macar atat atunci este clar in ce directe vrea sa ne impinga stimata doamna: directia in care oricat de putin sti sa treci anul si sa nu mai conteze nimic. Cel putin pentru moment exista o nota care te va face sa vrei mai mult. Daca scoatem orice modalitate de evaluare atunci copilul (care nu are discernamant) o sa mearga la scoala ca o floricica si sa plece la fel si nu o sa ii mai pese de nimic.

Daca o astfel de societate doreste respectivul cadru didactic atunci o sa avem o mare problema in viitor.

O sa mi se spuna ca in alte tari, o sa primesc si o lista cu ele, nu exista aceste premieri la final de an. Foarte bine insa parintii care spun asta sa se gandeasca bine la cum este in alte tari. In alte tari daca nu iti duci copilul la scoala platesti amenzi de te ustura si in tarile alea nu scapi. De asemenea daca ti-l iei o singura zi mai devreme pentru a pleca cu el in concediu iti iei iar amenzi. Tot in alte tari copilul este restinut in clasa, „detention room”, pentru ceea ce nu face cum trebuie inclusiv pentru cand nu invata. Lista poate continua insa cu siguranta parintii o sa vada doar partea care le convine.

Sursa foto: 25 Free Home Learning Resources For Kids |Clever Girl Finance

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal