Diferente dintre depasire si devansare

Stiai care este diferenta intre depasire si devansare conform codului rutier? Stiai ca pe autostrada nu poti sa depasesti o masina? Atunci de ce toti soferii spun ca depasesc pe autostrada? Daca au depasit pe autostrada nu cumva ca au luat-o razna?

O sa incerc sa clarific aceste aspecte mai jos. Cine nici macar nu isi aduce aminte se afla intr-o situatie neplacuta.

  1. Devansarea reprezinta modul prin care o masina trece in fata altei masini folosind o banda a aceluiasi sens. Manevra de devansare nu exista in Codul rutier ca definitie. Este insa clar in codul rutier ca trecerea pe langa un alt autovehicul nu reprezinta devansare. Astfel se poate face referire la art.45 alin. 4: „Nu constituie depăşire, în sensul alin. (1), situaţia în care un vehicul circulă mai repede pe una dintre benzi decât vehiculele care circulă pe altă bandă în acelaşi sens de circulaţie.” Ceea ce vedeti in poza nu este depasire.
  2. Depasirea reprezinta modul prin care o masina trece in fata altei masini folosind o banda sau partial dintr-o banda a sensului opus.

Drept urmare NU POTI sa depasesti pe autostrada pentru ca acolo nu ajungi pe contrasens cu nimic. Nu ai avea cum sa faci asta. Sunt multe discutii pe forumuri de specialitate care fac referire la acest subiect. Trebuie doar sa le cautam si sa le citim. De asemenea nu cred ca este rau sa mai citim codul rutier o data la ceva vreme. Este posibil ca acest gest sa salveze vieti. Poate chiar pe a ta o va salva.

Vezi alte articole legate de codul rutier.

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal