Democratia? O optiune si doar atat!

Pentru inceput o sa spun ca nu imi place CTP sub nici o forma. Cel putin nu imi place CTP-ul din ultima perioada. Nu pe el vreau sa il apar ci vreau sa apar ceea ce reprezinta el. Nu ma intereseaza nici faptul ca este jurnalist. Chiar este si mai putin relevant intrucat jurnalistul nu este si nu trebuie sa aiba mai multe drepturi. Jurnalistul este un OM si atat.

Este impardonabil ca un post de televiziune sa concedieze pe cineva doar pentru ca a criticat o stire. De fapt nici o compania din universul asta nu trebuie sa se supere cand un angajat critica o minciuna sau o manipulare. Este evident ca ceea ce a subliniat CTP ca fiind o minciuna chiar era o minciuna.

Pai tu, Digi, difuzezi un filmulet vechi de nu stiu cati ani pe post de intamplare actuala si te superi daca ti se spune ca ai gresit? Ca ai gresit neverificand din mai multe surse respectiva stire? Pai nu asta este obligatia ta ca post de stiri? Ceea ce uita insa CTP este faptul ca nu Digi este problema in acest caz ci INTREAGA presa din Romania si o foarte mare parte din presa din afara.

Cate stiri sunt verificate din mai multe surse? Sunt sigur ca nici macar o stire nu este verificata corespunzator. Nu este suficient sa spui ca ai verificat o stire pe CNN, CBS si inca 4-5 posturi TV daca toate acelea raporteaza sursa ca fiind Reuters. Asta nu inseamna mai multe surse ci o SINGURA sursa. Un astfel de comportament a dus jurnalismul in deradere.

Acum sunt curios si de altceva. Oare de ce jurnalistii nu sunt impartiali? Oare de ce jurnalistii fac articole la comanda in loc sa le scrie impartial? Nu mai exista presa libera in Romania pentru ca fiecare trust de presa are un interes sau este platit de cineva. Putem lua fiecare post TV in parte si fiecare agentie de presa din Romania in parte si o sa observam ca articolele lor sunt clar cu o directie. Fiecare cu directia pe care o serveste in mod interesat.

Poate sa imi spuna oricine ce vrea insa este clar ca aservirea presei este un fenomen. Nu putem discuta doar de subiectivism si sa dam vina doar pe el. Sunt sigur de acest lucru intrucat daca era vorba doar de subiectivism acesta nu putea sa fie atat de uniform la nivelul unei redactii. Nu se poate sa nu existe intr-o redactie macar un jurnalist care sa faca nota discordanta.

Mizeria in care se zbate jurnalismul in zilele noastre este rezultat al faptului ca totul are un pret. Inclusiv moralitatea jurnalistului poate fi „indrumata” corespunzator de un sponsor „dezinteresat”.

Generalizand situatia de fapta si facand abstractie de faptul ca CTP este cine este trebuie sa intelegem ca a concedia un om pentru ca te-a criticat pentru o mincuna, pentru o manipulare, pentru un lucru facut neprofesionist de catre tine ca angajator este o marlanie. Pe langa faptul ca este murdar sa lucrezi in acest fel este si ILEGAL sau cel putin ar fi normal sa fie ilegal. O sa spuna Digi ca i s-a sifonat imaginea si multe altele. Pai nu draga angajator, imaginea nu ti s-a sifonat din cauza lui CTP ci din cauza neprofesionalismului tau. Nu stiu care este procesul prin care o stire apare la o emisiune insa nici asta nu conteaza. Stiu ca putem sa dam vina iar pe angajatii care nu au verificat dar cine i-a angajat? Discutia despre responzabilitate este complexa iar responsabilizarea trebuie sa porneasca de sus nu de jos. De cele mai multe ori angajatul este responzabilizat din dorinta de deresponsabilizare a celui care trebuia de fapt sa decida.

Sursa foto: CTP Facebook

Daca ti-a placut atunci poti dona cu Paypal